
PL JAAR 4
Leerdoelen Communicatie/leiderschap TSFC & Zoektocht naar Carrière
PCDA Carriere
Om eerst erachter te komen wat ik moet doen om mijn communicatie te verbeteren worden er een aantal inleesactie gedaan. Deze zullen bestaan uit: Het zoeken naar bedrijven die mij aanspreken, en binnen deze bedrijven functies zoeken die mij aanspreken. Welke mensen ik ken binnen de branches die mij kunnen helpen met verder zoeken. Vervolgens afwegingen maken over wat het beste zou passen bij mij.
Plan
Mijn eerste inleesactie is om verschillende vacatures te bekijken online. Deze vacatures zijn ook stagevacatures omdat dit mij een praktische inkijk geven plus ervaring in de branche. Ik heb de volgende vacatures gevonden die mij aanspraken: Stage trade marketing Off trade, Inkoper bij Sligro, Catergory manager bij Hanos.
Act
Ik heb bedacht om mensen te proberen te benaderen via Linkedin en te vragen of ik kort met ze zou mogen praten en vragen stellen over hun werk. Om erachter te komen of dit iets voor mij is. Aangezien ik eerst ben gaan zoeken naar welke vacatures mij iets leken. Heb ik op basis daarvan een inkoper bij sligro benaderd en gevraagd of ik mogelijk kort met hem zou mogen bellen om over zijn functie te hebben.
Interview met inkoper sligro
Uitdagingen van het inkopen van voedingsproducten: Het inkopen van voedingsproducten brengt specifieke uitdagingen met zich mee, zoals de gevoeligheid voor kwaliteit en houdbaarheid. Voedingsmiddelen hebben een beperkte levensduur, wat vraagt om nauwkeurige voorraadplanning en risicobeheer. Ook is er een constante behoefte aan innovatie om in te spelen op veranderende consumentenvoorkeuren.
Duurzaamheidsaspecten bij de inkoop: Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze inkoopstrategie. We streven naar samenwerking met leveranciers die zich inzetten voor duurzame productieprocessen, verantwoorde inkoop van grondstoffen en verminderde milieu-impact. Certificeringen en traceerbaarheid spelen een cruciale rol bij het waarborgen van duurzaamheid in onze supply chain.
Leveranciersrelaties en voedselkwaliteit/-veiligheid: Het onderhouden van sterke relaties met leveranciers is essentieel. We voeren regelmatige audits uit om te waarborgen dat leveranciers voldoen aan strikte normen voor voedselkwaliteit en -veiligheid. Open communicatie en transparantie zijn sleutelprincipes in deze relaties.
Trends in de voedselindustrie: Momenteel zien we trends zoals de groeiende vraag naar biologische producten, plantaardige alternatieven en gepersonaliseerde voeding. Deze trends beïnvloeden onze inkoopbeslissingen en dwingen ons tot flexibiliteit en innovatie in ons assortiment.
Inkoopstrategie en wettelijke voorschriften: Onze inkoopstrategie is volledig in lijn met wettelijke voorschriften voor voedselkwaliteit en -veiligheid. We werken nauw samen met autoriteiten en hebben robuuste controles en procedures geïmplementeerd om te voldoen aan alle voorschriften en normen.
Seizoensgebonden variaties en marktfluctuaties: Het beheer van seizoensgebonden variaties en marktfluctuaties is een integraal onderdeel van onze inkoopplanning. We passen onze voorraadniveaus aan, optimaliseren onze logistieke processen en werken proactief samen met leveranciers om de impact van deze variaties te minimaliseren.
Onderhandelingen met leveranciers: Succesvolle onderhandelingen vereisen een diepgaand begrip van zowel onze bedrijfsdoelstellingen als de behoeften van leveranciers. Door wederzijds voordeel na te streven, hebben we gunstige overeenkomsten bereikt die zowel de kwaliteit als de kostenefficiëntie van onze producten waarborgen.
Stimulatie van innovatie bij inkoop van nieuwe voedingsproducten: Innovatie wordt aangemoedigd door continue communicatie met leveranciers, het verkennen van opkomende trends en het proactief identificeren van mogelijkheden voor nieuwe producten. Onze flexibele inkoopstrategie maakt ruimte voor de integratie van innovatieve voedingsproducten in ons assortiment.
Technologieën en systemen voor inkoopprocessen: We maken gebruik van geavanceerde technologieën en systemen, waaronder ERP-systemen, data-analyse en supply chain managementtools. Deze helpen bij het stroomlijnen van inkoopprocessen, het verbeteren van de efficiëntie en het nemen van datagestuurde beslissingen.
Samenwerking tussen inkoopafdeling en andere afdelingen: De samenwerking met andere afdelingen, zoals productontwikkeling en marketing, is cruciaal voor het begrijpen van markttrends en consumentenvoorkeuren. Door nauw samen te werken, kunnen we een naadloze integratie tussen inkoopbeslissingen en bedrijfsstrategieën waarborgen. Open communicatie en gedeelde doelstellingen zijn hierbij essentieel.
Check
Feedback op deze actie: Het interview met Joep was voor mij een beetje generiek. Ik vond niet dat ik voldoende heb kunnen achterhalen wat nou echt het werk zo leuk of uitdagend maakt. Het heeft wel zeker inzichten gegeven over wat het werk inhoudt. Ik denk dat het zeker nodig is om nog een ander soort inkoper/ category manager te interviewen.
Interview category manager Hanos
Rol en Verantwoordelijkheden van een Category Manager bij Hanos: Als Category Manager bij Hanos draag ik de verantwoordelijkheid voor het strategisch beheer en de groei van specifieke productcategorieën binnen ons assortiment. Mijn rol omvat het begrijpen van markttrends, onderhouden van sterke relaties met leveranciers, optimaliseren van prijsstellingen, en het bevorderen van innovatie om een aantrekkelijk en concurrerend assortiment te garanderen.
Productcategorieën en Bepaling: Mijn verantwoordelijkheidsgebied omvat specifieke productcategorieën, zoals verse producten, droge kruidenierswaren of non-foodartikelen. Deze categorieën worden bepaald op basis van marktonderzoek, consumenteninzichten en bedrijfsdoelstellingen. De keuze is gericht op het vervullen van klantbehoeften en het inspelen op marktkansen.
Invloed van Markttrends op Strategieën: Markttrends hebben een directe invloed op mijn strategieën en beslissingen. Door voortdurende monitoring van trends, zoals de groeiende vraag naar biologische producten of duurzame verpakkingen, kan ik snel reageren en onze productmix aanpassen om aan de veranderende consumentenvraag te voldoen.
Voorbeelden van Succesvolle Category Managementinitiatieven: Een succesvol initiatief was de introductie van een exclusieve lijn biologische producten, die zowel de omzet als klanttevredenheid verhoogde. Daarnaast hebben we strategieën geïmplementeerd om seizoensgebonden trends beter te benutten, zoals barbecueproducten tijdens de zomermaanden.
Samenwerking met Leveranciers: De samenwerking met leveranciers is gebaseerd op transparantie en wederzijds voordeel. Regelmatige besprekingen en evaluaties zorgen voor continue verbetering van de productkwaliteit en innovatie. Als Category Manager speel ik een sleutelrol in het onderhouden van deze relaties en het waarborgen van een optimale samenwerking.
Gegevensgebruik voor Inzicht en Besluitvorming: Gegevens en analyses zijn van cruciaal belang voor het begrijpen van prestaties binnen verschillende productcategorieën. We gebruiken geavanceerde analysetools om verkoopcijfers, klantgedrag en markttrends te evalueren. Deze inzichten informeren strategische beslissingen en helpen bij het optimaliseren van het assortiment.
Duurzaamheid in Category Managementstrategieën: Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze category managementstrategieën. We streven naar samenwerking met leveranciers die duurzame praktijken omarmen, en we zetten ons in voor het verminderen van milieu-impact en het promoten van ethische bedrijfsvoering in de gehele supply chain.
Prijsstelling en Promotie: De prijsstelling en promotie van producten worden bepaald op basis van concurrentieanalyses, kostenstructuren en marktvraag. Als Category Manager ben ik betrokken bij het ontwikkelen van strategieën om competitieve prijzen te handhaven en promoties effectief in te zetten.
Samenwerking met Andere Afdelingen: Samenwerking met andere afdelingen, zoals marketing, inkoop en logistiek, is van vitaal belang. We werken nauw samen om marketingcampagnes te coördineren, de beschikbaarheid van producten te optimaliseren en logistieke processen te stroomlijnen om een naadloze klantervaring te garanderen.
Meting van Succes en Gebruik van KPI's: Het succes van category management wordt gemeten aan de hand van diverse KPI's, waaronder omzetgroei, winstgevendheid per categorie, klanttevredenheid en marktaandeel. Regelmatige evaluaties helpen bij het aanpassen van strategieën en het waarborgen van voortdurende verbetering binnen de toegewezen categorieën.
Check
Feedback op deze actie: Bij het interview met Sander heb ik gelukkig wat meer uitgebreide antwoorden gekregen die meer inzicht gaven in de wereld van category management. Ik denk dat zowel inkoper als category manager mij wel leuk lijkt omdat je ook veel met je product bezig bent. En dat product is food, wat mij erg goed ligt. Toch zou ik graag nog in contact willen komen met een offtrade marketeer van ABinBev. Om zo alle vlakken te hebben geraakt die ik onderzocht heb
Inleesactie Communicatie/Leiderschap
Om eerst erachter te komen wat ik moet doen om mijn communicatie te verbeteren worden er een aantal inleesactie gedaan. Deze zullen bestaan uit: Het raadplegen van online bronnen, Literatuur lezen over communiceren. Verder de geleerde kennis toepassen en verbeteren.
Ik heb hiervoor een aantal video’s gevonden op YouTube. In de bijlage staan de links naar deze video’s.
De eerste video is een TED talk. In deze TEDx-talk bespreekt Catherine Molloy de uitdagingen van communicatie en het belang van bewuste communicatie. Ze benadrukt de noodzaak om te begrijpen hoe we worden waargenomen en hoe miscommunicatie kan ontstaan, zelfs in ogenschijnlijk eenvoudige interacties. Molloy deelt een persoonlijke ervaring met haar man om te illustreren hoe aannames en misinterpretaties tot conflicten kunnen leiden. Ze introduceert het concept van "de kracht van drie" als een instrument om de communicatie te verbeteren door bewust te zijn van lichaamstaal, mindfulness te beoefenen en gedrag te begrijpen. Molloy concludeert door het publiek aan te moedigen de verandering te zijn door bewust te communiceren en zich bewust te zijn van hun impact op relaties.
De tweede video gaat over Julian Treasure, die bespreekt de kracht van de menselijke stem en het belang van effectieve communicatie in zijn presentatie "Hoe te spreken zodat mensen willen luisteren." Hij identificeert zeven dodelijke zonden van spreken om te vermijden, zoals roddelen, oordelen, negativiteit, klagen, excuses, overdrijving en dogmatisme. Op een positieve noot introduceert hij vier pijlers voor krachtige spraak, vertegenwoordigd door het acroniem "hail": eerlijkheid, authenticiteit, integriteit en liefde. Treasure verkent ook verschillende aspecten van vocale expressie, waaronder register, timbre, prosodie, tempo, toonhoogte en volume. Hij benadrukt het belang van bewust luisteren en het creëren van omgevingen die betekenisvolle communicatie ondersteunen.
Als derde inleesactie heb ik een korte whitepaper over communiceren gevonden. Interne communicatie is essentieel, maar het begrijpelijk en duidelijk overbrengen van informatie blijft een uitdaging. Dit whitepaper biedt praktische tips voor verbetering. Het begint met het definiëren van doelgroep en doelen, waarbij het aanpassen van de boodschap aan het kennisniveau en de behoeften van collega's cruciaal is. Ook wordt de verantwoordelijkheid voor interne communicatie benadrukt, met suggesties om gemotiveerde mensen aan te wijzen om anderen te motiveren.
Het gebruik van heldere taal is een belangrijk aspect, met tips om moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen te vermijden. Lange zinnen worden afgeraden, evenals het gebruik van passieve taal. Praktische schrijftips omvatten het vermijden van overdrijving, emotionele taal en het zorgvuldig formuleren van tekstberichten.
Vervolgens wordt het schrijven van teksten behandeld, met aandacht voor de opbouw, het gebruik van samenvattingen en het toevoegen van visuele elementen zoals afbeeldingen en filmpjes. Het belang van het controleren en verbeteren van de tekst wordt benadrukt, inclusief het vragen om feedback van collega's.
De mondelinge communicatie wordt besproken in verschillende contexten, zoals uitleg aan individuele collega's, formele presentaties en telefonische toelichtingen. Belangrijke aspecten zijn onder andere een duidelijke en stapsgewijze aanpak, het aanpassen aan de kennis en achtergrond van de gesprekspartner, en het beantwoorden van vragen.
Het whitepaper eindigt met het bespreken van middelen en kanalen, waarbij wordt benadrukt dat het kiezen van de juiste communicatiemiddelen afhangt van de toegankelijkheid van de doelgroep, de aard van de boodschap, het gewenste effect en de meetbaarheid van het effect.
PCDA communicatie/leiderschap
Het lezen van een leiderschapsboek, en vervolgens deze technieken toepassen in de praktijk tijdens mijn werk bij the streetfood club. Ik heb gekozen om het boek: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap te gaan lezen. Dit staat erg hoog aangeschreven op verschillende websites. (Voorn, 2023)
Plan
Ik zet eerst kort op een rijtje wat het boek inhoudt en wat de 7 eigenschappen zijn die toegepast dienen te worden. Dit valt onder de plan van de PCDA
Eigenschap 1: Wees proactief
Proactief zijn is meer dan initiatieven nemen. Het wil zeggen dat je verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Ons gedrag is afhankelijk van ónze beslissingen, niet van onze omstandigheden. We kunnen gevoelens ondergeschikt maken aan waarden. We kunnen iets teweegbrengen en zijn daar ook verantwoordelijk voor.
Reactieve mensen ontslaan zichzelf graag van elke verantwoordelijkheid. Het is natuurlijk veel veiliger om te zeggen: ‘Ik ben niet verantwoordelijk’, dan om de verantwoordelijkheid op je nemen van je daden.
De gedachte, dat een probleem niet bij onszelf ligt, dát is het probleem. Als je dat denkt, dan laat je iets waar je geen invloed op hebt (iets buiten je), grip op je krijgen. De proactieve benadering staat voor een verandering van binnenuit.
Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen
Beginnen met het einde voor ogen wil zeggen dat je jezelf voor ogen houdt hoe je herinnerd wilt worden. Zoals je wilt dat mensen aan het einde van je leven op jou terugkijken, zo moet je nu gaan leven. Leef met een duidelijk beeld van je einddoel. Weet waar je heengaat, zodat je beter begrijpt waar je nu bent en je stappen kunt zetten in de juiste richting.
Het is eenvoudig om jezelf te bedriegen door een drukbezet leven te leiden. Actief zijn is iets anders dan effectief zijn. Je kunt keihard werken om hoger op de maatschappelijke ladder te komen en dan aan het einde van je leven ontdekken dat de ladder tegen de verkeerde muur staat.
Een van de effectiefste manieren om te beginnen met het einde voor ogen is het schrijven van een persoonlijke missie. Daarin schrijf je wie je wilt zijn en wat je wilt doen. Het gaat over de waarden en principes die daarbij horen.
Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst
Eigenschap 3 is het praktische resultaat van de eigenschappen 1 en 2. Je zou het zo kunnen zien:
Eigenschap 1 zegt: ‘Jij bent de schepper, jij hebt de leiding.’
Eigenschap 2 is de eerste schepping, in je hoofd.
Eigenschap 3 is de tweede schepping, de materiële uitwerking van de eigenschappen 1 en 2.
Deze eigenschap gaat over het effectief omgaan met je tijd. Dit boek beschrijft een interessante benadering van timemanagement.
Eigenschap 4: Denk win-win
Deze eigenschap gaat over het win-win denken. Hiervoor moet je een beroep doen op de unieke menselijke kwaliteiten zelfbewustzijn, voorstellingsvermogen, geweten en onafhankelijke wil. Je moet bereid zijn van elkaar te leren, elkaar te beïnvloeden en iets voor elkaar over te hebben. Daarom kun je je deze eigenschap alleen eigen maken op basis van de principes van interpersoonlijk leiderschap. Daar zijn visie, initiatief, zekerheid, sturing, wijsheid en kracht nodig.
Covey werkt hier de vijf dimensies uit, die de basis vormen voor het win-windenken. Dit laat zich moeilijk samenvatten.
Eigenschap 5: Eerst begrijpen… dan begrepen worden
Normaal gesproken proberen we altijd eerst begrepen te worden. De meeste mensen luisteren niet om te begrijpen, maar om een antwoord te kunnen geven. Ze zijn zelf aan het woord of bereiden zich daarop voor. Ze filteren alles door hun eigen paradigma’s en lezen in het verhaal van een ander hun autobiografie.
Met empathisch luisteren doelt Covey niet op actief of reflectief luisteren. Hij schrijft hierover: ‘Dat komt in de praktijk neer op nazeggen. Dergelijke manieren van luisteren zijn technieken en hebben niets te maken met je eigen persoonlijkheid en met de onderlinge verstandhouding. Voor mensen naar wie op deze manier wordt ‘geluisterd’ is dat beledigend’.
Met empathisch luisteren bedoelt hij het luisteren met de intentie om de ander te begrijpen. Je zoekt naar mogelijkheden om de ander écht te begrijpen. Empathisch luisteren houdt in dat je je verplaatst in de ander. Je bekijkt de wereld zoals hij hem bekijkt. Je begrijpt wat hij voelt.
Eigenschap 6: Synergie
Synergie is een hogere vorm van samenwerking. Wat is het precies? Dat is moeilijk uit te leggen. Bij gewoon samenwerken heb je één persoon en nog één persoon, dat is samen twee delen. Bij synergie is de interactie tussen de personen ook een deel op zich. Een bijzonder deel, dat tot mooie resultaten kan leiden. Bij synergie is één en één drie. Of acht, of honderd. Het is ongelooflijk waar creativiteit en communicatie toe kunnen leiden. In zo’n situatie hebben mensen aan een half woord genoeg. Verfrissende inzichten, perspectieven, alternatieven en paradigma’s passeren de revue. Er opent zich een nieuwe wereld. Synergie is in haar beste vorm de belangrijkste activiteit in ons leven.
De eerste 5 eigenschappen stellen je in staat om het wonder van synergie te verwezenlijken.
Eigenschap 7: Houd de zaag scherp
In het bos is een boswachter aan het zagen. Hij zaagt zich suf. ‘Hoe lang bent u al bezig?’ vraag je. ‘Meer dan vijf uur,’ antwoordt hij. ‘En ik ben kapot. Dit is superzwaar!’. ‘Maar… waarom stopt u niet even om de zaag weer scherp te maken?’, vraag je. ‘Dan gaat het een stuk sneller.’ De boswachter antwoordt: ‘Daar heb ik geen tijd voor, ik moet nog veel te veel zagen…’
De zaag scherphouden heeft betrekking op het onderhoud en de verbetering van het beste instrument dat je hebt: jezelf. Hierbij gaat het om het onderhoud op vier dimensies:
Lichamelijke vaardigheden: beweging, voeding, stressbeheersing.
Spirituele vaardigheden: streven naar duidelijke waarden, toewijding, studie en meditatie.
Geestelijke vaardigheden: lezen, visualiseren, plannen, schrijven.
Sociaal-emotionele vaardigheden: dienstbaarheid, empathie, synergie, innerlijke zekerheid.
Het toepassen in de praktijk
Na het plannen van wat er ondernomen kan worden om de leiderschap/communicatie te verbeteren tijdens mijn werk. Ga ik hier praktijkvoorbeelden gebruiken om te kunnen laten zien hoe ik dit toepas.
Act
Als leidinggevende binnen the streetfood club merk ik vaak dat tijdens het sluiten van het restaurant personeel zoekende is naar wat er moet gebeuren. Wat ik dan ook zie is werkontwijkend gedrag van sommige medewerkers. Als voorbeeld neem ik afgelopen donderdag (09-10) Ik was als enige leidinggevende op de werkvloer tijdens het sluiten. Ik had iedereen een taak gegeven, normaal is de bedoeling dat als iemand zijn taak heeft volbracht. Dat die persoon naar mij toe komt. Terwijl ik de kassa aan het tellen was had ik minder overzicht wie wat aan het doen is. toch merkte ik dat Hristina niet iets aan het doen was, voornamelijk praten met collega’s die al uitgeklokt waren. Ik sprak haar hierop aan. Dit deed ik zoals ik geleerd had in het boek met proactieve woorden: Laten we samen eraan werken om tijdig klaar te kunnen zijn zodat we allemaal nog even met collega’s kunnen praten en sluitdrankje kunnen nemen. Op deze manier maakte ik ook gebruik van het win-win denken.
Check
Reflectie op deze aanpak: ik merkte dat deze manier van aanspreken beter werkt dan boos of geïrriteerd reageren. Hristina pakte deze manier positief op en deed haar werk zover ik kon zien. Maar toch waren wij niet klaar wanneer verwacht. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat deze manier van aanspreken een kort effect had.
Act
Omdat ik bij de eerste cyclus niet echt het idee had dat ik hiermee grote verandering bracht in mijn manier van leidinggeven. Heb wil ik het begrijpen en dan begrepen worden toepassen. Dit heb ik vrijdag(24-10) toe proberen te passen tijdens het werken. Deze avond had ik de leiding allround. Dit betekent dat ik deze avond door de hele zaak loop om daar te ondersteunen en de kwaliteit van service te bewaken. Tijdens deze avond viel het mij een paar keer op dat Fee fouten maakte tijdens het invoeren van bestellen van gasten. Waardoor dit of op verkeerde tafels kwam, of dat gerechten verkeerd werden aangeslagen. Waardoor gasten ontevreden werden over de service. Ik ben ten eerste naar de gasten gegaan om hiervoor een excuses aan te bieden maar ook om het een en ander recht te trekken. Daarna heb ik Fee even apart genomen en gevraagd wat er precies fout is gegaan. Ook heb ik gevraagd wat ik kan doen om haar te helpen. En heb ik compassie getoond dat deze fouten haar ook dwars zitten. Dit gesprek heeft ongeveer 10/15 minuten geduurd.
Check
Reflectie op deze aanpak: Wat ik direct merkte is dat deze manier van helpen/leidinggeven erg positief uitpakte. Fee heeft hierna geen fouten meer gemaakt en ik merkte dat Fee niet te lang in een sombere sfeer bleef hangen. Ik denk dat dit komt doordat ik mee dacht over wat zij voelt en belangrijk vindt. Waardoor zij zich begrepen voelde en niet bestraft.
Check
Algemene reflectie: ik zou niet willen zeggen dat de toegepaste theorie voor de hand liggend was. Maar wel makkelijker en logischer dan verwacht. Zo heb ik wel geleerd dat meer denken vanuit een team en aansturen met meer empathie je verder brengt. Mensen voelen zich begrepen en gehoord, dit geeft een fijne werksfeer waardoor medewerkers beter aan stuurbaar zijn. Ik ga voortaan beter nadenken hoe ik iets breng wanneer ik mensen iets vraag te doen. En als ik mensen wil helpen dat ik eerst ga begrijpen wat zij willen en voelen. Meer empathie maar niet te meelevend.